Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2007 - Május
Gyarmati Zsolt

Munkácsy-képek Erdélyben*

– válogatás v. Pákh Imre amerikai műgyűjtő, a Magyar Nemzeti Galéria és a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum képeiből –


A Magyarországon közel két éve vándorló nagysikerű Munkácsy-kiállítás határon túli bemutatásának ötlete 2006 nyarán vetődött föl. Pákh Imre, a kiállítás gerincét alkotó műtárgyak tulajdonosa és a Szemimpex kiadó mint a kiállítás magyarországi jogtulajdonosa széleskörű szakmai konzultációt követően úgy döntött, hogy egyedüli romániai/erdélyi helyszínként a Csíki Székely Múzeumot jelöli meg.
Az a tulajdonosi és menedzseri szándék, miszerint a kiállítást be kell mutatni az erdélyi közönségnek, találkozott Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Csíki Székely Múzeum részéről megnyilvánuló fogadókészséggel. Az Erdély-szinten premiernek számító eseményre való felkészülés rendkívüli kihívást és felelősséget jelent számunkra, melynek minden szempontból igyekszünk megfelelni.
A 47 festményt, 30 relikviát és 36 arhív fényképfelvételt magában foglaló tárlat vándorkiállítás keretében érkezik hozzánk, az egyedüli romániai helyszínre, és 2007. május 5. – július 15. között lesz megtekinthető. A tárlat törzsanyagát az Amerikában élő üzletember és műgyűjtő Pákh Imre** tulajdonában levő festmények képezik, melyet a Magyar Nemzeti Galéria és a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kollekcióinak műtárgyaival egészítettünk ki.
A Munkácsy-kiállítás széleskörű szakmai és vállalkozói összefogás révén valósul meg, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy látogatóink egyedülálló élményben részesüljenek. Szándékunkban áll a kiállítás megtekintésének élményét kiegészíteni a megyeszékhely színes kulturális kínálatával, nyomatékosítva Csíkszereda központi szerepét a művelődési élet és az idegenforgalom területén is.
Ahogyan eleink a 19. század második felében büszkék voltak nemzeti festőnk hírnevére, művészetére, úgy ma is valljuk: Munkácsy Mihály életműve az összmagyarság művészeti örökségének meghatározó elemét képviseli. Hisszük, hogy Munkácsy művészete (az erdélyi magyarság szellemi identitásának részeként) tárgyi valóságában hozzánk – hazaérkezik. Meggyőződésünk, hogy a Munkácsy-képek Erdélyben című kiállítást – a korábbi helyszínekhez hasonlóan – látogatók tízezrei fogják megtekinteni Csíkszeredában, a Székelyföld szívében is.
Látogassanak el hozzánk, érezzék itthon magukat!

* Csíki Székely Múzeum, 2007. május 5. – június 15.
** Az elismert New York-i üzletember és műgyűjtő 1950-ben született Munkácson, a Zrínyi Ilona által védett vár tövében elterülő városkában, ott, ahol egy bő évszázaddal korábban Munkácsy Mihály is meglátta a napvilágot. Aligha véletlen, hogy ma a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.
Kezdetben, szentpétervári arab szakos egyetemi hallgatóként régi orosz ikonokat gyűjtött. Mint fiatal üzletembert, már Amerikában, a 16–18. századi holland festészet „aranykora” ragadta meg, az akkor vásárolt képek egy része ma is a birtokában van. A nyolcvanas években kezdett 19. századi festményeket vásárolni, előbb kiváló francia mesterek (Courbet, Corot) munkáit, majd, miután egyre gyakrabban jött Budapestre, a klasszikus magyar festők alkotásait is. Ezekben az években került be a gyűjteménybe id. Markó Károly, Paál László, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Lotz Károly egy vagy több jeles alkotása. Az igaz szenvedély azonban Munkácsy maradt. Felkutatni, összegyűjteni és Magyarországon is bemutatni minél többet Munkácsy Mihály külföldön maradt képei közül. A Munkácsy-képek ma a kollekciója egyharmadát teszik ki.
2002-ben megvásárolta a Golgotát, és azonnal hozzájárult, hogy a zseniális alkotás továbbra is látható legyen a debreceni múzeum állandó kiállításán, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce homo mellett.
„A pénz nem ér semmit, ha nincs kivel megosztani”, mondotta egy interjúban. A Munkácsy-képek gyűjtése és közszemlére tétele által v. Pákh Imre – aki ma már magyar állampolgár – szellemi és anyagi javait velünk osztja meg..: tartalomjegyzék