Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2013 - Október
Adorjáni Panna

Anyám nem tudja eldönteni

Anyám nem tudja eldönteni, hogy megházasodjon-e a férfival, akivel öt éve él együtt. Hogy ő olyan öreg és hogy a férfi meg olyan fiatal. De megkérte a kezét, és nagyon romantikus volt, sokkal romantikusabb, mint amikor apád csinálta. És mit mondtál, kérdem. Igent mondott, mert nem vette komolyan, és később emiatt összevesztek. Azóta nem beszélnek egymással, a férfi el akar költözni, tegnap éjszaka nem aludt otthon. Nem volt véletlenül nálad, kérdezi, és meggyanúsít, hogy lefeküdtem a pasijával. Idegesen leteszem a telefont, hogy hogy lehet ilyen egy anya. Töltöm magamnak a kávét, amikor megszólal az ajtócsengő. Reggel fél nyolc van, és az ajtóban anyám pasija áll.

 

Anyám nem tudja eldönteni, hogy megházasodjon-e a férfival, aki az apám. Huszonöt éve élnek együtt, és soha nem akartak megházasodni, de most anyám valamiért azt sejti, hogy meg akarja kérni a kezét az évfordulójuk alkalmából. Csak ne a családi ebéd alatt, mert mi van, ha nemet mondok, idegeskedik. Nem akarom a felhajtást, magyarázza, de már gondolkodik a ruhán és azon, hogy nagy parti legyen vagy csak a szűk család. Az ünnepi ebéd alatt derül ki, hogy apám nem feleségül akarja venni anyámat, hanem el akar válni, és hogy már öt éve csalja. Anyám letörölte a Pinterestjéről a titkos boardot, ahova a menyasszonyi ruhájához gyűjtött ötleteket.

 

Anyám nem tudja eldönteni, hogy megházasodjon-e a férfival, akivel fél éve járnak. Meg akarom kérni a kezét, mondja. A pasi nagyon progresszív, ezért ő is feminista lett, és már ki is tervelte, hogy egy gyönyörű karóra lesz a foglalógyűrű. És mi van, ha nemet mond, kérdem. Akkor oda adom egy másik pasinak az órát, mondja. Inkább adná ide nekem, most nagyon kellene egy kis pénz. És ha a másik pasi megtudja, hogy nem neki volt szánva az óra, kérdem. Anyám elbizonytalanodik, és visszaviszi az órát az üzletbe. A pénzből bevásárol magának, és másnap szakít a férfival.

 

Anyám nem tudja eldönteni, hogy megházasodjon-e a férfival, akivel öt éve együtt él. Nem kérte meg a kezét, de már beszéltek róla. Nem akar romantikázást, de azért egy gyűrűt elfogadna. Apádtól nem kaptam gyűrűt, de persze ez nálunk nem szokás. De most kell neki, mert nézi a hollywoodi filmeket. Csak az a baj, hogy olyan fiatal, nyafog, pedig tudom, hogy pont azért szereti, mert legalább tizenöt évvel fiatalabb nála. Végül addig eszi a férfit, ameddig meg nem kapja a gyűrűt. Egy hónap múlva összeházasodnak, és egy évig bírják. Az első házassági évfordulón anyám bejelenti, hogy nem megy, és hogy beadták a válópert. Aznap éjjel a férfival álmodom.
.: tartalomjegyzék