Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2014 - Január
Daczó Katalin

Siculicidium 250

Feleleveníteni, tudatosítani, átbeszélni, tisztázni a 250 esztendővel ezelőtt történteket – ez a Madéfalva község által 2014-re meghirdetett Siculicidium Emlékév célja, amelyhez jelen emlékszám révén a Székelyföldfolyóirat is csatlakozott. Annak ellenére, hogy a lap 2004-ben, a 240. évfordulón is jelentkezett tematikus számmal, már az előkészületek alatt kiderült, hogy – bármennyire úgy tűnik, hogy történelmünknek egy alaposan feltárt időszakáról van szó – akad, amit érdemes újra, más szempontok alapján is megvizsgálni és árnyalni. Nem ragadható ki egyetlen pillanat, egyetlen dátum – 1764. január 7-ének hajnala –, mert ahhoz, hogy megérthessük a történteket, ismernünk kell a határőrrendszer célját, intézményét, eleink életmódját, a birodalom határán élő székelység sajátos gondjait.

Mindezt szem előtt tartottuk e lapszám összeállításakor. Jeles hazai és magyarországi történészeket kértünk fel arra, hogy összefoglalják a határőrség és a székelység kérdéskörében végzett legújabb kutatásaik eredményeit. Így olvashatunk a következő oldalakon a csík- és gyergyószéki, valamint háromszéki határőrség szervezéséről, összefüggéseiről és annak kétirányú következményeiről: egyrészt a székelység 18. és 19. századi európai hadszintereken való részvételéről, másrészt a kivándorlásról, és nem utolsó sorban arról is, hogy aszékely határőrrendszer kérdéseivel hogyan foglalkoztak a korszak erdélyi országgyűlésein. A tanulmányok egy részét szerzőik bemutatják a 2014. január 6-án Madéfalván szervezett tudományos tanácskozáson.

Hisszük, hogy ez a lapszám újabb adalékokkal szolgál a múlt iránt érdeklődőknek, kiindulópontja lehet további kutatásoknak, ugyanakkor hasznos segédeszköze lesz oktatóknak és diákoknak egyaránt.
.: tartalomjegyzék