Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2014 - Május
Szőcs Géza

Ötezer karakter?!

„Kedves Kollégák,

ugye nem felejtődött el a kétszázadik Székelyföldbe írandó 5000 karakter?! Még van egy teljes hetünk!

Üdvözlet mindenkinek: LLLaci”

 

Félálomban.

Mi van ötezer székely karakterrel?

Mi van két székely századdal?

Nem világos, de baj lehet: már csak egy hetünk maradt.

 

Kezdjük az Ábelekkel. Rájuk mindig számíthatunk, akár a Hargitán, akár Amerikában.

Az Áronok közül három főkapitányt is tudnék javasolni: Gábor Áront, Tamási Áront, Márton Áront.

Egy tüzérparancsnok, egy hadikrónikás, egy tábori püspök.

Mindhárman nagy jellemek, igazi székely karakterek.

Hánynál tartunk?

Elromlott a gépemen (hazugság, nem is az enyém: a nejemé) a karakter-számláló (vagy csak nem találom), úgyhogy most egyenként kell megszámolnom, meddig jutottunk.

Eddig négyig.

Jöjjenek a Balázsok.

Tessék mondani, a negatív karaktereket is számoljuk? Amin természetesen nem az üres jelet, hanem a mínusz-jelet kell értenünk, a székelység negatív énjét, az antihőst, az ellenjellemet. Amilyen a bíboros-fejedelem gyilkosa, Ördög (Eördögh) Balázs volt?

De most jut eszembe, ezeket a dolgokat én már megírtam egyszer, Székely föld és székely ember címmel épp a Székelyföldben jelent volt meg.

Tessék azt megkeresni.

Minek újat írni, ha a régiben elmondtunk mindent? Ami fontos volt, elmondtam már. Miért csak a könyveket adjuk ki újra meg újra? A folyóiratokat meg nem. Kit zavarna egy 10 évvel ezelőtti szám, mai dátummal, ki venné észre, hogy ezt már olvasta, ez valahonnan ismerős.

És egy 20 évvel ezelőtti?

A 30 évvel ezelőttit olvasgatva, na ott már feltűnne valami. Nemcsak, amiért akkor még nem volt (mondjuk) Székelyföld, annál érdekesebb volna utólag virtuálisan összerakni: mit írt volna 1984-ben a Székelyföldbe Borbély Ernő (a börtönből), Domokos Géza, Szász János, Beke György, Sütő András, Székely János, Lászlóffy Ali, most csak néhány halott szerzőt említve. De meg lehetne kérdezni az élőket is, talán ez nehezebb (a halottak nem hazudnak), vajon mit írtak volna harminc éve...

Azt hiszem, elkalandoztam.

A Balázsoknál tartottunk.

Orbán Balázs. Sorsa Benyovszky Móric életéhez mérhető kalandosságban. Magánélete Don Juanéhoz és Casanováéhoz mérhető hódításokban (úgy tűnik, ez okozta halálát is; az pedig vajon véletlen-e, hogy egyik nagy csábítónak sem volt gyereke?). És hihetetlen, elképesztő, egymaga-végezte munkássága akárhány akadémiai intézet mérlegét megszégyeníti, úgy értve: együttvéve őket. Jut eszembe, vajon akadémikus volt-e Orbán báró? Vagy ebbe a pofonba is belefutott a nemzet részéről (is, mármint a képviselőválasztási megbuktatása mellett, ezzel hogy számol el a székelység? vagy legalább a Székelyföld?), osztozva Bolyai János, Semmelweis Ignác és Szondi Lipót sorsában, akik mind könnyűnek találtattak Akadémiánk mérlegén, megannyi törpe... Ma hány akadémiai nagydoktori készülhetne négyük életművéből? Vagy ha teljes tag nem is, de talán valamiféle külső, vagy levelező vagy közepes vagy alsó, ilyenféle tagságot azért engedélyeztek Orbán Balázsnak?* Tompa Gábor egy meg nem írt versének címe jut eszembe: Rendes, pót és rendkívüli... Tényleg, jut eszembe, Tompa Miklós. A Székely Színház történetét, megalakulását megírta valaki? Mondjuk, a Székelyföldben?

De ez nem számonkérés, csak tudásszomj. Az is igen-igen érdekel, hogyhogy nem volt a lengyelfalvi báró Orbán családnak kastélya vagy említésre méltó kúriája a Székelyföldön... elherdálták a báró urak? fényképezőgépre, iskolatámogatásra, utazásokra, könyvekre?

Hány karakterig jutottunk leltárunkban? Ötig, hatig?

A többi 4995 székely jellemet írja meg más. Fiúk, rajta.

Még van egy teljes hetetek.

 * Orbán Balázs 1887-ben, halála előtt három évvel lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (A szerk.)
.: tartalomjegyzék