Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2014 - Június
Abafáy Csillag

Rubicon

Karcsi nem lett nagymester, még mester sem, de nem hagyott fel szenvedélyével. Rozit is úgy ismerte meg, illetve lett rá figyelmes, hogy az akkor divatos op-art mintájú ruhában látta meg. A fekete-fehér kockák villództak a lány kissé molett alakján, és Karcsi nem azt nézte, mi, vagy ki lehet a ruha mögött, hanem azonnal sakkfigurákat képzelt a négyzetekre. A lány gúnyos mosolyát észre se vette, csak a hangjára kapta fel a fejét, mit bámulsz úgy, csilingeltek fülében a szavak, közben ő betűket és számokat ismételt, mormolt, d2-d4, budapesti csel, meg ilyeneket. Rozi nevetve ment tovább és intett a kezével, reménytelen.

Karcsi nem adta fel. Fél év múlva összeházasodtak. Rozi ekkor már hallani sem bírta a sakk szót. Jó parti ez a Karcsi, mondta a Rozi apja, erre a lány felkiáltott, apa, csak azt a szót ne, hogy parti. Apja nem értette. Később a lány sem, hogy miért ment hozzá mégis Karcsihoz. A sakkszenvedély nem hagyott alább, nem volt ünnep, nem volt hétvége, csak sakk, az asszony esténként is egyedül üldögélt a lakásban, férjére várva. Karcsi nem tartott otthon sakkot, csak akkor ment haza, amikor már belefáradt a játékba. Felesége vigyázott arra, hogy kockás abrosz ne kerüljön az asztalra, a fürdőszobát újra csempéztette a legízléstelenebb virágos mintákkal, a padlóra egyszínű szőnyeg került, op-art mintájú ruháját elajándékozta.

Egyéves házasok lehettek, amikor a férfi egy hosszabb mérkőzés után hazaért és nem várta a szokásos meleg vacsora. Kezdetben csak morgott, még ennyit se várhat el, amikor hullafáradtan hazaérkezik? Kivett a hűtőből egy sonkaszeletet, a kockasajtot félrelökte. Aztán megemelte a hangját, a munkából is kivettelek, és még egy nyomorult vacsorát sem érdemlek? Téged csak a sakk érdekel, mondta már ezredszerre Rozi. Igen, én legalább képezem magam, veled sakkozzak? Felesége nem szólt, csak elvonult a kisszobába.

Másnap Karcsi hiába telefonált haza, Rozit nem találta otthon, anyósánál is kereste, ők sem látták lányukat az utóbbi időben. Amikor este az asszony később ért haza, mint férje, a gyanú kezdett bizonyossá válni, feleségének van valakije. Egyik este a sakkozást korábban otthagyta, a sötét szobában várt, leste, ki kíséri haza az asszonyt, de Rozi egyedül érkezett, dudorászva lépett be a lakásba. Jól telhetett neki, gondolta a férfi és a sötétből ordított, hol jártál, te büdös ribanc! Rozi összerezzent a hangtól, mégis nevetve válaszolt: képezem magam! Nem kell téged már képezni, úgy látom, ki az az állat?! Tanítanak. Ekkora baromságot ne próbálj beadni, még hogy tanulás, a suliból is kimaradtál. A konyha felé tuszkolta a nőt, tanulj, és itt képezd magad. Sakkozok, szólt nyugodt hangon az asszony. Férje keze megállt a levegőben, sakkozol, te? Igen, le foglak győzni, és bevonult a kisszobába, magára zárta az ajtót.

Karcsi reggelig ült a sötét szobában, fejben lejátszott egy-egy partit, az utolsót nem volt képes befejezni. Sakkozok, sakkozok, le foglak győzni, zakatolt a fülében. Reggel bekiabált a kisszobába, szerencséd, hogy nincs itthon sakk! Délután azért ment a klubba, hogy hozzon egy sakk készletet, felállította a figurákat és várt. Az asszony most is jókedvűen érkezett, csak akkor komorult el, amikor meglátta a sakktáblát. Ülj le! Rozi egyenként vette kézbe a figurákat, tapogatta, ingatta a fejét. Férje égnek emelte a szemét, na, jó, legyen tied a fehér, kezdhetsz. Én pirossal szoktam játszani, esetleg zölddel, és ez melyik figura? Királynő, ezt sem tudod? Nincs is királynő, csak császár, és mellette állnak a manda…, illetve testőrök. Kezdjünk már. Miért teszed a figurát a vonalra, higgyem el, hogy sakkozni tanulsz, ki volt az? Az, aki ért hozzá, és harminc éve csinálja. Csinálja, veled, mi? Ki a szeretőd, azonnal nyögd ki. Legyőzlek, de hol van az elefánt? Micsoda? Állatkertbe kerültem, elment az eszed? Itt kéne állnia. Az a futó, te őrült. Jó, és merre van az ágyú? Meg vagy te lőve, kihez jártál, azonnal mondd meg. Miért nincs megjelölve a folyó? Miféle folyó? Amin átkelek, a palotájában megtámadom a császárt és legyőzöm. Semmi császár, király ez. Úgy is nevezhetjük. A kínai büfében már megvertem a tulajdonost is. Holnap már ötük ellen játszom szimultánt, ha nyerek, elutazom Kínába. Rozi lesöpörte a figurákat, a táblán csak egy paraszt maradt.
.: tartalomjegyzék