Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - Július
2019 - Június
2019 - Május
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2015 - április
Márton Evelin

Petelei István: Válogatott novellák

Petelei István, a századforduló székely fotográfusa – nem egészen székely (hiszen örmény felmenőkkel is rendelkezik), és nem fotográfus (hanem író). És mégis, Válogatott novellák címet viselő kötetébe olyan írásokat választott a szerkesztő, amelyek a századforduló hajnalán létező, szuszogó Erdélyt mutatják be, éppen úgy, mintha a szerző Orbán Balázshoz hasonlóan végigjárta volna szeretett helyeit, és azokat megörökítette volna azon állapotukban, ahogy éppen találta őket. A novellák frissek, elevenen lüktetnek; mondanivalójukat tekintve gyakran az az érzésünk, hogy szerzőjük nem száz esztendeje, hanem tegnap, tegnapelőtt, ma írta őket.

21 novella és 1 tárca kap helyet ebben a válogatásban, melyből kirajzolódik a 19. század végének, a 20. század elejének erdélyi társadalma, amely sok mindenben hasonlít mai, szintén a változások gyötrelmeivel küzdő társadalmunkra. Az általa ábrázolt Erdélyben az arisztokrácia vagyonilag már legyengült, ám továbbra is görcsösen ragaszkodik korábbi életformájához; a városi polgárság most kezd rétegződni; s a hagyományos parasztságot sem kíméli a változás szele.

Márpedig a világ megy előre, sokszor fájó hegeket hagyva maga után, legyen az a heg akár vasúti sín formájú, mely keresztülszel egy nehezen összekapart földbirtokot, ahogyan ez A tegnap a ma ellen című írásból is kiderül. A változó világ változó erkölcsöket is jelent. Petelei jól érzi-érezteti apró „kórképeiben”,  hogy az erkölcs/erkölcsösség sokszor csak amolyan kirakata az emberi léleknek, a kirakat mögött azonban az örök emberi gyarlóság áll. Erről szól A könyörülő asszony,A székek,A gyáva című novella is.A kakukkos óra című írás arra világít rá, hogy lehetetlen vágyainkkal hogyan tehetjük tönkre egymást és önmagunkat. Ez utóbbi novella főhőse vidám, gondtalan fiatalember, nem szenved a szerelemtől, míg sorsa össze nem hozza Gál Rebivel. A lány szép, és szépsége kényessé teszi, ki akar tűnni és törni abból a sorból, ahová származása szerint tartozik, de nagyravágyásával végül megöli szerelemét, aki egy ingaóra miatt főbe lövi magát esküvőjük hajnalán.

Kis és nagy emberek, kis és nagy drámák, tragédiák elevenednek meg Petelei István novelláiban, hirdetvén az ember esendőségét, de azt is, hogy a rossz bármikor átfordulhat jóvá, ha van hozzá kellő akarat. Vagy félelem.
.: tartalomjegyzék