Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2015 - Július
Fekete Vince

Balla Zsófia vitaindítója elé

A magyar kultúra évszázadokon keresztül sikeresen olvasztotta be, szívta fel a saját területeiről, vagy a más nyelvekből érkezett, de magyar kultúrát választókat. Napjainkban mintha ez nem menne ilyen zökkenőmentesen, mintha valamilyen belső szegregáció választaná el a magyar kultúra ágait. Vajon meggyengült volna e kultúra különféle hatásokat hasznosító, sokféleséget felmutató, a legjobb értelemben vett asszimiláló jellege?

Hogyan kell megharcolnia az írónak a nyelvével? Miképp hozhat létre magas művészi értéket idegen közegben?Befogadja-e, befogadta-e választott hazája (az anyaország)? Sikerül-e, sikerült-e integrálódnia? Ha igen, van-e, volt-e ennek ára? Meghatározó volt-e, lett-e, lehetett-e számára a másnemű közeg, amelybe került, a művek, művei szempontjából? Otthona tudott-e lenni az új otthon?

Balla Zsófia a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián 2015. április 21-én elhangzott székfoglaló előadásábannagyon precízen, belülről járja végig és mutatja meg a lakhelyet változtató, beilleszkedni akaró (tudó/nem tudó), levegőkereső író útját, és teszi fel – nem csak a maga nevében és a maga számára – ezeket a húsba vágó, önmagunkkal és másokkal, a környezetünkkel is szembenéző kérdéseit. Hogy ezek ne maradjanak megválaszolatlan költői kérdések csupán, szerkesztőségünk a szerző kitűnő esszéjének közlésével, a mai magyar kultúrát meghatározó értelmiség véleményének kikérésével indít egy – remélhetőleg – termékeny vitát a fenti (és nemcsak) téma-együttes, kérdéskör alapos, minél több szempontú körbejárására.
.: tartalomjegyzék