Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - Július
2019 - Június
2019 - Május
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2015 - Július
Vári Attila

Csíki László "Titkos fegyverek" c. könyvéről

Csiki Lászlót olvasva nehezen tudok elvonatkoztatni két dologtól: 1) attól, hogy a barátom volt, és 2) attól az élménytől, amit a regény első olvasásakor éreztem. Úgy olvastam 1988-ban, hogy hallottam Laci hangját, aki néha-néha, ha a jótékony sörök feloldották a gátakat, mesélt gyermekkoráról, egy tragikus világról, melyben a sorsok, a történelem úgy keveredtek, mint zsákbamacska árus iszákjában a trombitaréz aranygyűrűkkel a szerencsedobozok. Néha kacagtatóak, de lényegében torokszorítóak voltak ezek a mesék. Azt hittem, majd a vénség oldja, írói önéletrajzában a megszépítő távlatok kisimítják a lelkébe rejtett fájdalom hullámait, és mint egy szokásos írói memoárban, szépséges gyermekkor kerekedik belőle: uborkával horgászó Gogu, macskáival éldegélő Jules bácsi szórakoztató figuráival, s a megélt fájdalmak, félelmek, megaláztatások ellenére kiderül, hogy mindeneken túl mégiscsak szép volt az a gyermekkor.

Csiki László alapélménye nem tette ezt lehetővé. Megelőlegezve az írói aggság végstádiumát, viszonylag nagyon fiatalon szabadjára engedte vallomásos regényében mindazt, amit szavaikat méricskélő, szégyellni valójukat takargató öreg írók bele sem írnak önsorsuk fényezésére szánt regényes hattyúdalukba.

De mi is az alapképlet?

A Dunántúlról, a második bécsi döntés után, amikor a Székelyföld ismét Magyarország része lett rövid időre, az Erdélybe helyezett, szőke, szép, elmagyarosodott sváb kántortanító kisasszony férjhez megy egy elbájoló székely életművészhez, akiről sokáig azt hiszi mindenki, hogy elesett a fronton. Egyedül neveli fiát, s a kommunista világ kezdetén két dologtól is retteghet. Hogy neve miatt deportálják, málenkij robotra viszik, s hogy a hitét megtagadni nem akaró, állás nélkül maradt anyától elveszik gyermekét.

Természetesen nem tud románul az anya, mégis a gyermekként púpos törpévé tett hajdani jegyző bukaresti élettere lesz számukra a menedék. Áldozatot hoz az áldozat, gyermeke miatt kénytelen elfogadni élettársául a törpét, miközben meséiben százkilencven centi magasra emelkedik a közepes testméretű apa.

A magyar irodalom gyermekkort felidéző én-regényei között talán ez a legjobb mű, nem túlzás azt állítani, világirodalmat vesz a kezébe az olvasó.
.: tartalomjegyzék