Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - Július
2019 - Június
2019 - Május
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2017 - Május
Burus Endre

Tamási Áron "Válogatott novellák" c. kötetéről

Tisztelt Olvasó! A Székely Könyvtár 24. kötetét ajánlom figyelmébe. A kötet 274 oldalon 27 gyönyörű Tamási Áron-novellát tartalmaz. A novellákat Molnár Vilmos válogatta.

Műszaki emberként ennyi lenne az ajánlóm, de a főszerkesztő úr tudta, hogy ebben a témában nem tudok elfogulatlan lenni… Nem tudok, mert a mai napig a kedvenc irodalmi műfajom a novella, amit Tamási novelláin keresztül szerettem meg. Nem tudok, mert ugyanabban az iskolában végeztem, mint az író, ráadásul a Farkaslakával szomszédos Oroszhegyen születtem és nevelkedtem. Ugyanannak a dombnak a keleti oldalára vittem reggelire a túrós puliszkát kaszáló dédnagyapámnak, mint amelyiknek nyugati lankáin ment a Gordon-tetőre Tamás János, a későbbi Tamási Áron, jó 60 évvel azelőtt. A mai napig ugyanolyan tájszólásban beszélek, mint a környékbeli emberek.

Mindig úgy éreztem, hogy e novellák hősei a körülöttem lévő emberek, szomszédaim, rokonaim is lehetnének. Már a 2000-es évek elején történt, otthon, Oroszhegyen, Nagyboldogasszony napján, búcsúkor, hogy a következő párbeszédnek voltam fültanúja: „– Halló! Messze laknak-e Gergely Mártonék?

– Messze.

– Vajon délig odaérek-e?

– Oda, ha menyen.”

A beszélgetés édesanyám és egy búcsúba jövő, más falusi atyafi között zajlott. Hallatán rögtön Tamási jutott eszembe, és arra gondoltam, hogy habár nagyot fordult a világ, lényegében nem sokat változott. És ez megnyugtat. Igaz, nem tudom, hogy ma kinek a képében kísért Madarason Durumó utódja, de biztos vagyok abban, hogy még egy darabig lesznek székelyek Csíkban, Gyergyóban, Háromszéken, Udvarhelyen, akik meg fogják tréfálni az ördögöt.
.: tartalomjegyzék