Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2018 - December
2018 - November
2018 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2017 - December
Lövétei Lázár László

Siklódy Ferenc: Könyvjegyek I. című kötetéről

Feleútjához érkezett a 100 kötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat, érdemes tehát megállni szusszanásnyi időre, és kézbe venni, mondjuk, Siklódy Ferenc elegáns, a sorozat előfizetői számára készített könyvjegyeit. Hátha a metszeteket nézegetve azok is kedvet kapnak az olvasáshoz, akiknek eddig valamiért elkerülte figyelmét a Székely Könyvtár sorozat…

„Olyan, a székelység múltjával és jelenével foglalkozó kötetek kiadását tervezzük, amelyek nemcsak székely-magyar öntudatunk megerősödését segítik elő, hanem egyúttal élvezetes olvasmányul is szolgálnak” – írtuk 2012-ben, a sorozat útjára indításakor, s „átismételve” most a sorozat szerzőit és a legjelent köteteket, elégedetten állapíthatjuk meg, hogy ígértünknek maradéktalanul eleget tettünk, hiszen Apor Péter vagy Kányádi Sándor, Bölöni Farkas Sándor vagy Tamási Áron könyvei nemcsak kultúránk alapműveit jelentik, hanem tényleg lebilincselő olvasmányok is.

„Mitől székely egy író?” – hangzott el a kérdés nem egyszer író-olvasó találkozók alkalmával. Tételesen fölsorolt válaszlehetőségek helyett arra biztatok mindenkit, hogy olvassa el a Siklódy-könyvjegyeket természetes módon kiegészítő, a kötetek szerkesztői, illetve a sorozat barátai által írt ajánlókat. Meggyőződésem, hogy elolvasva ezt a mini-„irodalomtörténetet”, ebben a kérdésben is tisztábban látunk majd.
.: tartalomjegyzék