Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2019 - December
2019 - November
2019 - Október
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2018 - Március
Molnár Vilmos

Bogdán László csodálatos élete

Bogdán László egyszer bement egy papírszerboltba, ahol két és fél óra alatt megírt huszonhárom novelláskötetet, negyvenöt verseskönyvet és tizenhét regényt. Nekifogott egy több száz oldalas esszének is az élet értelméről, de a boltból kifogyott a papír. Így már soha nem tudjuk meg, mi is az élet értelme.

Bogdán Lászlót egyszer meghívták egy konferenciára, ahol a világ legnagyobb írói és költői találkoztak megbeszélni az irodalom lényegét. Meleg nyár volt, ezért Bogdán László betért egy korsó hideg sörre a konferenciapalota melletti sarki kocsmába. Hát egyszer azon veszi észre magát, hogy a konferencia résztvevői ott tolonganak az asztala körül, kicsidenként mind ellógtak az előadásról, már csak az elnök szónokolt a süket takarítónőnek. Bogdán László ránézett az asztalán álló nyolcvanhárom üres söröskorsóra, száztizennégy üres unikumos pohárra, és azt mondta: „Nem tudjátok, vazeg, milyen jó szövegeket szalasztottatok el, milyen csudás dolgokról esett szó a szomszéd asztaloknál. Ez itt a lényeg!” Akkor egyszerre mindenkinek leesett a tantusz, hogy mi is a lényeg az irodalomban. Azonnal feloszlatták a konferenciát, Bogdán Lászlónak huszonnégy karátos színarany diplomát állítottak ki, és áthívták az elnököt meg a süket takarítónőt is a kocsmába.

Bogdán László fejére egyszer ráesett egy zongora. Legalábbis ezt híresztelik róla. Pedig pont fordítva történt az eset. Bogdán László éppen egy előrehaladott állapotban lévő házibulin tartózkodott, ahol egy kis meghittségre vágyva bebújt a zongora alá. Ekkor véres késsel a kezében a barátja lépett be az ajtón, és bejelentett egy gyilkosságot. Bogdán László valamiért nem állhatja, ha gyilkolásznak a környezetében, ezért gyorsan felpattant, hogy áttekintse a helyzetet és megoldja a problémát. Csakhogy elfelejtette, hol ül, így a fejével alulról felöklelte a zongorát. A zongora felszállt a levegőbe, áttörte a plafont, áttörte a cserepeket is a padlás felett, s csak szállt, egyre csak szállt felfelé, míg el nem tűnt a felhők között. Közben a rázkódástól megszólaltak benne a húrok, Dmitrij Sosztakovics The second waltz című műve hangzott fel a magasban, le is játszódott elejétől végig. A zongora meg végképp eltűnt odafent, többé nem került elő, keringőpályára állt Sepsiszentgyörgy fölött. Néha, orgonaillatú májusi hajnalokon, ha nagyon figyel az ember a Kolcza-kert környékén, halkan, alig kivehetően hallani lehet a felhők közül Sosztakovics mester művét.

Bogdán László egyszer majdnem visszanyerte kártyán a románoktól Erdélyt. Akkoriban még fiatal volt és bohó, a román tengerparton leállt kártyázni néhány kommunista román nagykutyával. Nyerőre állt, már övé volt Erdély és ráadásnak fél Moldva, mikor egy kis madár repült el az ablak előtt, s ez úgy elvonta figyelmét a játékról, hogy elveszített mindent. Még hatalmas adóssága is keletkezett. Hogy azt megadhassa, elment dolgozni az akkor épülő Vaskapu vízierőműhöz, ahol nagyon jól fizettek. Csak ötven percig dolgozott ott, de jó munkájáért annyi prémiumot kapott, hogy ki tudta fizetni az adósságát, a maradék pénzből még egy három szobás blokklakást is tudott venni Sepsiszentgyörgyön. A Vaskapu villamossági erőmű pedig azóta olyan áramot állít elő, amelyik kétszer erősebben világít a villanykörtékben, mint a máshol termelt áram.

Bogdán László egyszer a zoknijába rejtve átcsempészte Oroszország rubelkészletének felét Kazahsztánba. Azóta Kazahsztán felvirágzott, az orosz nemzetgazdaság nehézségekkel küzd.

Bogdán László egyszer olyan szép verset írt a szerelemről, hogy a papírzsebkendők mind kifogytak Sepsiszentgyörgyről, a nők úgy meghatódtak. A Sugás vendéglőben a pincérek azóta kristályvázában viszik ki Bogdán Lászlónak a sört, Bocsárdi László színházrendező pedig mindig kétszer köszön neki, ha találkoznak.

Bogdán László egyszer családfakutatásba kezdett, és felfedezte, hogy ő uralkodók utóda.

Felmenői között bizonyíthatóan ott van II. Ramszesz, Nagy Sándor és Julius Cézár. Felfedezését nem veri nagydobra, csak szűk körben beszél róla, attól tart, a Dâmbovița jegén kikiáltanák Románia királyának, azt pedig normális ember nem akarhatja.

Bogdán László egyszer hajóra szállt az Adrián. Olyan vihar támadt, hogy a kapitány sírógörcsöt kapott, a kormányos meg félelmében lenyelte a pipáját. Bogdán László megsimogatta a kapitány fejét, hogy ne pityeregjen, félretolta a kormányost, és maga vette kézbe a kormányt. Az óriáshullámok között úgy lavírozott a hajóval, hogy a delfinek mind kiültek a hullámok tetejére úszástechnikát tanulni. Addig siringőzött jobbra, oldalazott balra, csaptatta előre, curukkolt hátra, míg olyan nyugodt vizekre vezette a hajót, mint a tükör. Este a tévé meteorológiai adásában, mikor az aznapi műholdfelvételeket sugározták, a nézők ámulva olvasták képernyőiken Vaszilij Bogdanov híres orosz költő egyik versének néhány sorát gyönyörű kalligráfiával írva, amit egy azonosítatlan hajó nyomdokvize hagyott maga után az Adria felszínén.

Bogdán László egyszer kezet fogott Drakulával. Utána nyolcszor műtötték a vámpír kezét, de még ma sem tud vele rendesen fojtogatni, a vért sem bírja meginni, rászokott a szukkra. Bogdán László három ördöggel találkozott egy széken. Bogdán László egy széken háromszor találkozott az ördöggel. Bogdán László találkozott az ördöggel Háromszéken. Bogdán László egyszer egy bőröndben elföldelte dicső múltunkat, azóta is keresik.

Bogdán Lászlónak van ugyan két szép lánya, de úgy döntött, hirtelen fiú is kell neki, egyszerre három. Nosza, gyorsan rá is mutatott három könyvekkel vigéckedő muksóra: te, te, s te! S hát, Uramfia, ezek hárman azonmód átváltoztak Bogdán László fiaivá. Az orvostudomány értetlenül áll a jelenség előtt, a világ öt leghíresebb genetikával foglalkozó tudósa visszaadta diplomáját az egyetemnek, és elment mosogatófiúnak a McDonald’s-hoz. A három fiú boldogan vigyorog, hogy egy csapásra milyen neves apjuk került. A három közül az egyiknek ezennel van szerencséje ajánlania magát, és hosszú életet meg sok új papírszerboltot kíván az apjának!
.: tartalomjegyzék